ponedeljek, 10. avgust 2009

DOTIK IN DIH

Dotik in dih (DID) (touch and breathe TAB)

Tehniko Dotik in dih se lahko pri izvajanju tehnike čustvenega osvobajanja uporablja namesto tapkanja, če ga ne marate oziroma vam ne leži in imate raje bolj lagodno, umirjeno, nežno.
Vključuje nežen dotik točk akupunkturnih točk, ki leže vzdolž meridinov. Vsake točke se samo nežno dotaknete z dvema prstoma, ostanete na tej točki medtem, ko izgovarjate frazo (med uporabo tehnike čustvenega osvobajanja) ali pa samo globoko vdihnete in izdihnete, ponavadi skozi nos. Dobra vaja za umiritev, sprostitev. Lahko vključite tudi vizualizacijo. Predstavljajte si, da vdihnete svež, čist zrak in izdihnete vse slabo. Izdih je pomembnnejši. Potrudimo se, da iz celotnih pljuč- na prav močno, vendar temeljito- izdihnemo vse zastale, odpadne pline in naredimo prostor za svež zrak, ki ga mirno vdihnemo. Dihanje naj ne bo globoko in ne preplitvo. Naj bo udobno, čim bolj naravno in umirjeno.

Tradicionalna akupunktura meridianov stoji za tem, da je »či« oblika telesne energije, ki je v večjem delu proizvedena v notranjih organih in sistemu. »Či« pa naj bi prišla v telo skozi dihanje in akupunkturne točke in jo pogosto imenujejo življenjska energija. Pri DID-u je dihanje (vdih, izdih) naravno sredstvo/ prenosnik cirkulacije »či-ja«. Neuravnovešenost toka ali »či-ja« skozi naše telo je lahko razlog za fizične ali psihološke probleme.

V naslednjem blogu- zapisu več o samem izvajanju tehnike.

Ni komentarjev: